Lode Mertens BJO

Lode Mertens

Lode Mertens BJO

Trombone

Lode Mertens, geboren en getogen in Geraardsbergen, begon op zeer jonge leeftijd zijn eerste muziekstudies in de stedelijke muziekacademie van Geraardsbergen. Gebeten door de muziek-microbe, trok hij op 14-jarige leeftijd naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Na een degelijke klassieke opleiding in notenleer, muziektheorie, harmonie en instrument, behaalde hij op 18-jarige leeftijd de eerste prijs notenleer met de grootste onderscheiding. In juni 1998 behaalde hij het diploma
van Meester in de Muziek met grote onderscheiding (bij Marc Godfroid) aan het conservatorium te Gent. In datzelfde conservatorium volgde Lode orkestdirectie bij Dirk Brossé en Eddy Vanoosthuyze.

Lode is sinds 1995 vast lid van het Brussels Jazz Orchestra. Met dit orkest werkte hij oa met Jean Warland, Toots Thielemans, Kenny Werner, Philip Catherine, Maria Schneider, Bert Joris, Bob Mintzer, Wallace Roney, Michel Herr, Tom Harrel, Kenny Weehler, Norma Winstone, Dave Liebman, Phil Woods, Mc Coy Tyner & Gianluigi Trovesi.

Samen met Nico Schepers en Dieter Limbourg maakte hij deel uit van het High Voltage Sextet, en hij zetelde ook het mambo-orkest in El Tattoo del Tigre.

Als freelance muzikant speelde hij met tal van binnenlandse en buitenlandse artiesten en werkte hij mee aan diverse tv-programma’s. Tevens heeft hij jarenlange pedagogische ervaring opgedaan aan de stedelijke Kunstacademie Geraardsbergen, waar hij leraar koper en pedagogisch coördinator is, en sinds 2012 is hij als trombonedocent verbonden aan het koninklijk conservatorium van Brussel. Lode legt zich de laatste jaren meer en meer toe op componeren en arrangeren, voornamelijk voor big band, maar ook voor grote ensembles zoals harmonieorkesten. Dit is niet onopgemerkt gebleven waardoor
schrijfopdrachten zich regelmatig aandienen.

Hij leidde al diverse harmonie- en bigband workshops in binnen- en buitenland. Hij fungeert regelmatig als gastdirigent bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht van Nederland.

 

Kijk ook bij :

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief *Klankblad*
Don't miss new updates on your email