Samenwerkingen OP MAAT – Jazz in België

Voor verenigingen, bibliotheken, cultuurcentra, andere organisaties of in jouw huiskamer?
Jazz in België (twee lessen van telkens 2,5 uur)

Wanneer duikt jazz op in België? Hebben Belgen een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze muziek? Hoe werken jazzmusici samen en hoe wordt er geïmproviseerd? Wat is een ‘Blue Note’? Speelt Miles Davis  bebop, cool of modal? En hoe zit dat dan met Toots Thielemans of Jack Sels? Is het New Orleans of Dixieland? It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing? Swing Tanzen Verboten?

Doel:
Heb je altijd al willen weten hoe jazz is ontstaan? Is er een verschil tussen blues en jazz? Wat is de impact van Belgen (musici en uitvinders) op deze geschiedenis?

In deze cursus krijg je een overzicht van alle richtingen van de jazz, sinds het ontstaan op het einde van de 19de eeuw tot en met de meest recente ontwikkelingen. Tijdens de eerste sessie worden verschillende methodes aangereikt om naar dit muziekgenre te leren luisteren. We bespreken typische uitvoeringspraktijken, geïllustreerd met auditief en videomateriaal, maar ook ‘live’ gespeeld op piano.

Extra’s:

  • Bij de cursus komt een uitgebreide syllabus met bibliografie, discografie en extra informatie.
  • De cursus kan een geschikte inleiding zijn voor een jazzoptreden in samenwerking met lokale cultuurcentra, bibliotheken en jazzclubs.
  • Halewynstichting vzw kan zorgen voor een ensemble voor een aansluitend optreden.

Duur:

2 sessies (1 sessie duurt 2,5 uur)

Tarief:

€ 200 per sessie + vervoerskosten docent

Meer info via info@halewynstichting.be

 

 

Docenten

Maarten Weyler

Theorie & samenspel