Samenwerkingen OP MAAT – Inleiding Jazzgeschiedenis

Jazz Stamboom
Voor verenigingen, bibliotheken, cultuurcentra, andere organisaties of in jouw huiskamer?
Inleiding jazzgeschiedenis (drie lessen van telkens 2,5 uur)

It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing?! Wat is een ‘Blue Note’? Hoe spelen jazzmusici samen en hoe wordt er geïmproviseerd? Speelt Miles Davis bebop, cool of modal? Is het New Orleans of Dixieland?

Vanaf het ontstaan van de stijl, over de evolutie tot op heden. Gaandeweg worden de vele genres en stijlperioden behandeld. Geen droge causerie, wel een boeiend verhaal waar muziek in zit. Met heel wat luister- en kijkvoorbeelden. Welke jazzstijl het ook betreft.

In deze cursus krijg je een overzicht van alle richtingen van de jazz, sinds het ontstaan op het einde van de 19de eeuw tot en met de meest recente ontwikkelingen. Tijdens de eerste sessie worden verschillende methodes aangereikt om naar dit muziekgenre te leren luisteren. We bespreken typische uitvoeringspraktijken, geïllustreerd met auditief en videomateriaal, maar ook ‘live’ gespeeld op piano.

Daarna volgt een overzicht van de hele jazzgeschiedenis met de verschillende stijlrichtingen, m.a.w. een jazz-stamboom. Vanaf de tweede les gaan we dieper in op elke courante stijl.

Extra’s:

  • Bij de cursus komt een uitgebreide syllabus met bibliografie, discografie en extra informatie.
  • De cursus kan een geschikte inleiding zijn voor een jazzoptreden in samenwerking met lokale cultuurcentra, bibliotheken en jazzclubs.
  • Halewynstichting vzw kan zorgen voor een ensemble voor een aansluitend optreden.

Duur:

3 sessies (1 sessie duurt 2,5 uur)

Tarief:

€ 200 per sessie + vervoerskosten docent

Meer info via info@halewynstichting.be

 

 

Docenten

Maarten Weyler

Theorie & samenspel